Pandemi yasaklarıyla giriş yaptığımız 2021 yılında yeni e-spor turnuvaları oyun severleri ve izleyicilerini oyun maratonuna doyurmaya devam ediyor. “Çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan, taraftar sayısı herhangi bir spor dalıyla yarışabilecek kadar fazla olan ve kendine ait bir sektör halini alan, sporun yeni formu olarak tanımlanan e-spor nedir?” sorusunun cevabı ile başlamak gerekirse;
E-spor ( Elektronik Spor ) bilgisayar, mobil platformlar ve konsol üzerinden rekabet ederek bireysel veya takım olarak çeşitli oyun modlarıyla oynanabilen bir platform olarak tanımlanmaktadır. Elektronik Spor, hem fiziksel hem de zihinsel özelliklere sahip olarak, dijital ortamlarda icra edilen, geleneksel sporlarla karşılaştırıldığında tesis ve donanım bakımından çok büyük bir finansal kaynak gerektirmemesi ve dünyanın her bölgesinde bu sporu icra edebilme olanağının bulunması, bireysel veya takım halinde rekabete açık olması nedeniyle özellikle genç kitlelerce tercih edilen yeni nesil spor olarak lanse ediliyor.
Türkiye’nin bilinen ilk e-spor takımı, 2003 yılında Counter Strike kadrosu oluşturarak başlayan Dark Passage, 2012 yılında League of legends oyunu için kadrosunu oluşturmuştur. E-sporlara artan talep ile birlikte, bağımsız takımların yanında 2015 yılında Beşiktaş ESK, ardından 1907 Fenerbahçe E-Spor ve Galatasaray E-Sports, League of Legends oyunu için e-spor takımlarına destek vermeye başlamışlardır. Türkiye’de birden fazla e-spor alanında etkin olan diğer takımlar arasında 2005 yılında kurulmuş olan Team Turquality, 2018 yılında kurulmuş HWA Gaming yer almaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi’nin League of Legends takımı olan BAU Supermassive’de başarılı takımlar arasındadır.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yayınladığı e-spor raporunda, Türkiye’de bu spor dalına duyulan ilgi, "Dijital oyunlar pazarında dünyada ilk 20'de yer alan ülkemizde e-spor taraftar sayısı 4 milyona ulaşmıştır. Bununla beraber, oyuncu profilini göz önüne aldığımızda kadın erkek oranının birbirine yakın olduğu ülkemiz, şimdiden bu alanda dünya çapında başarılar elde etmiş oyunculara ve takımlara sahiptir. Her yıl irili ufaklı birçok yurt içi ve yurt dışı organizasyonla profesyonel oyuncu olma yolunda ilerleyenlerin ve taraftarların sayısı artarken ülkemizin bu ihtiyaçlara cevap verecek kurum ve kuruluşlara sahip olması gerekmektedir." ifadeleriyle belirtilmiştir. Raporda e-sporun olumlu etkilerine ise şu tespitler ile yer verilmiştir: "E-spor günümüzde profesyonelleşerek internet kafelerden çıkıp stadyumlara taşmıştır. Geleneksel sporlara kıyasla e-sporun kendine has bir kategori olabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Profesyonel e-spor yapanlara bakıldığında ne kadar ağır bir antrenman programına ve disiplinli bir hayata sahip oldukları görülmektedir. Taraftarlarına bakıldığında ise geleneksel spor taraftarlarına nazaran daha sosyal ve daha centilmen oldukları görülmektedir.
Kendine has bir ekosistem ve eğlence anlayışıyla da e-spor, kendine özgü dinamikleri olan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun farkına varan girişimciler yatırımlarını bu alana yönlendirmekte, markalar sponsorluk yarışına girmekte, dijital oyun geliştiriciler e-spora uyumlu oyunlar geliştirmektedirler."
2021 yılında zirve izleyicilerle devam eden e-spor turnuvaları ise şu şekilde sıralanıyor: