SENSOR TOWER MOBİL OYUNLARIN DURUMU 2022 RAPORU YAYINLANMIŞTIR

Tarih: 26 Eylül 2022
Yazar: Feridun Güngör
Grafikler: Burak Özçelik
Okunma: 512

ABD, Avrupa ve Asya'daki Mobil Oyun Pazarı Eğilimlerinin ve En Popüler Oyunların Bir Analizi

Reklam ağı ürünleri, küresel mobil uygulama ekonomisi ve ötesinde kurumsal düzeyde veriler sunan bir pazar ve performans ölçümleri kaynağı olan Sensor Tower tarafından ABD, Avrupa ve Asya'daki mobil oyun pazarı eğilimlerinin ve en popüler oyunların analiz raporu yayınlanmıştır. Ülkemizle ilgili veriler ve analizler doğrultusunda raporun özeti aşağıda sunulmuştur.

Küresel Oyun Pazarına Genel Bakış

Küresel mobil oyun gelirleri, COVID-19 pandemisi ile artarak 2020 yılının ikinci çeyreğinde %33 ile yıllık olarak en büyük büyüme oranını yakalamıştır. Oyuncu harcamaları 2021 yılının ilk çeyreğinde 22,6 milyar dolarla zirve yapmıştır.

Mobil oyun gelirleri, 2022 yılının ilk çeyreğinde tarihte ilk kez bir önceki yıla göre düşüş göstermiştir. Oyuncu harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 6 düşüşle 21,2 milyar dolara gerilemiştir.

Lineage W, 2022 yılının ilk çeyreğinde ilk 10 listelerine dışarıdan girmeyi başaran tek oyun olma özelliği taşımaktadır. App Store ve Google Play'de dünya çapındaki gelire göre en iyi mobil oyunlar aşağıdaki gibidir;

ABD, 2021 yılının ilk çeyreğinde 6 milyar doları aşan gelirle mobil oyunlar için en büyük pazar olmaya devam ediyor. İkinci en büyük mobil oyun pazarı olan Japonya, 2022 yılının ilk çeyreğinde üst üste üçüncü çeyrekte de gelirini diğer yıla göre düşürdü.

2018 yılının 2. çeyreği ile 2021 yılının 4. çeyreği arasında çift haneli büyüme yaşayan Tayvan, dünyanın en büyük beşinci mobil oyun pazarı olarak Almanya'nın yerini almıştır. Bu ülkedeki tüketici harcamaları, 2022 yılının ilk çeyreğinde 700 milyon dolara yakındı.

Türkiye, 2021 yılının ilk çeyreğindeki 116 milyon dolarlık gelirini 2022 yılının ilk çeyreğinde %37’lik artışla 159 milyon dolara çıkarmıştır.

Önemli Çıkarımlar:

Dünya çapında

  • Mobil oyun pazarı geliri, koronavirüs pandemisi ve sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında yükseldikten sonra, küresel tüketici harcamaları 2022 yılının ilk çeyreğinde gerilemiştir. Dünya çapındaki gelir, 2022 yılının ilk çeyreğinde hala 21 milyar doları aşsa da, bir önceki yıla göre yüzde 6 düşüş göstermiştir.

  • En büyük iki mobil oyun pazarı olan ABD ve Japonya, 2022 yılının ilk çeyreğinde çift haneli gelir düşüşü yaşamıştır.

  • Mobil oyun indirmeleri, 2022 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 14 milyarda sabit kalmıştır.

  • Yedi farklı oyun, 2022 yılının ilk çeyreğinde dünya çapında indirmelerde ilk 10'a girmiştir. Fishdom (yedi yıl önce yayınlandı), Ludo King (sekiz yıl önce yayınlandı), Subway Surfers ( 10 yıl önce) ve Roblox (11 yıl önce).

Avrupa Mobil Oyun Pazarına Genel Bir Bakış

Mobil oyunlar kategorisi, 2022'nin ilk çeyreğinde Avrupa'nın en büyük dört pazarında (Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya) düşüş gösterdi.

Türkiye, yıldan yıla yüzde 36 artış sonucundaki 160 milyon dolarlık tüketici harcamasıyla Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarı olarak öne çıkıyor. Türkiye, 2021 yılının ikinci çeyreğinde İtalya'yı geçerek Avrupa'nın en büyük beşinci pazarı oldu.

Türkiye'nin mobil oyun geliri 2022'nin ilk çeyreğinde geçen yıla göre yaklaşık 40 milyon dolar artarken, onu 13 milyon dolar ile Ukrayna ve 10 milyon dolar ile Polonya izledi.

Türkiye, 2022 yılının ilk çeyreğinde Avrupa'nın en hızlı büyüyen oyun pazarıydı. Bu, ülkenin sadece büyük yetenekler ve geliştiriciler için bir merkez değil, aynı zamanda kazançlı bir pazar olduğunu gösteriyor.

Son birkaç yılda Türkiye, mobil oyun endüstrisinin Silikon Vadisi haline geldi. İstanbul merkezli bir Türk şirketi olan Peak Games, 2020 yılında Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alındı. Bir diğer Türk stüdyosu Dream Games, ABD'de en çok hasılat yapan 10 sıralamaya ulaşan Puzzle oyunu Royal Match'i yayınladı.

Rusya, 2022 yılının ilk çeyreğinde 773 milyon oyun indirme ile Avrupa'nın en büyük pazarı olurken, onu 567 milyon ile Türkiye izledi.

Avrupa'daki gelişmiş ülkelerin çoğu, 2022'nin ilk çeyreğinde oyun indirmelerin yıldan yıla düştüğünü gördü. İngiltere'deki indirmeler yıldan yıla %7 düşerken, Almanya’sa %11 ve Fransa’de %5 düştü.

Gelir bazında Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye, 2022'nin ilk çeyreğinde %6'lık yıldan yıla büyüme ile oyun indirme sayısı açısından da en hızlı büyüyen ülke oldu.

Önemli Çıkarımlar:

Avrupa

  • Avrupa'da mobil oyun tüketici harcamaları, 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık %1 artışla 2,8 milyar dolara ulaşmıştır. Pandemi sırasında gelirdeki artış ve bunun sonucunda ortaya çıkan kısıtlamaların ardından, Avrupa'nın oyun geliri şimdi dört yıl öncesine göre %75 daha yüksektir.

  • Son birkaç yılda Türkiye, mobil oyun endüstrisinin Silikon Vadisi haline gelmiştir. İstanbul merkezli bir Türk şirketi olan Peak Games, 2020 yılında Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alınmıştır. Bu arada, başka bir yerel stüdyo olan Dream Games, ABD'de en yüksek hasılat yapan oyunların ilk 10 listesine giren bir Puzzle oyunu olan Royal Match'i yayınlamıştır.

  • Türkiye yalnızca mobil oyun geliştirme için bir merkez değil, aynı zamanda yıllık %36 artışla 160 milyon dolarlık tüketici harcaması üreten Avrupa'nın en hızlı büyüyen dijital oyun pazarı olarak öne çıkmaktadır. 2022 yılının ilk çeyreğinde Türkiye İtalya'yı geçerek Avrupa'nın beşinci büyük pazarı olmuştur.

  • Tencent, 2021 yılında Avrupa'nın en hızlı büyüyen dijital oyun yayıncısıydı ve geliri yıldan yıla %64 artmıştır. ABD mobil teknoloji şirketi AppLovin de, gelirini yıldan yıla %40 oranında artırarak Avrupa'da çok güçlü bir performans sergilemiştir.

Rapordan Önemli Çıkarımlar:

Genel

  • Pandeminin mobil oyun pazarı üzerindeki olumlu etkisinin ardından, tüketici harcamaları 2022'nin ilk çeyreğinde küresel olarak azaldı. Dünya çapındaki gelir hala ilk çeyrekte 21 milyar doları aştı, ancak yıldan yıla %6 düştü.

  • ABD'deki enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, Google Play'deki oyun gelirlerini etkiliyor olabilir. App Store'da tüketici harcamaları sabit kalırken, Google Play geliri yıldan yıla %22 azaldı.

  • Japonya, Asya'daki en büyük pazar ve dünyadaki en büyük ikinci pazar olmasına rağmen, 2022'nin ilk çeyreğinde yıllık %18 düşüşle çift haneli bir gelir düşüşü yaşadı.

  • Son birkaç yılda Türkiye, mobil oyun endüstrisinin Silikon Vadisi haline geldi. İstanbul merkezli bir Türk şirketi olan Peak Games, 2020 yılında Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alındı. Bu arada bir başka yerel stüdyo olan Dream Games, ABD'de en çok hasılat yapan 10 oyun arasına giren bir puzzle oyunu olan Royal Match'i yayınlıyor.

  • En büyük beş oyun türünün gelirleri, 2022'nin ilk çeyreğinde düşüş kaydetti. Strateji türü, 4 milyar dolarlık brüt gelirin üzerinde kalarak en az düşüşe sahip oldu.

  • Fortnite tarafından popüler hale getirilen ve Shooter ekosisteminde uygulanan Season Pass para kazanma modeli, çok çeşitli türlere entegre edildi.

Raporun orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş