Gün geçmiyor ki dijital oyunlar konusunda gerek teknolojik gerekse akademik olarak yenilikler ortaya çıkmasın, yükselen bir sektör olarak görülen dijital oyunların 2023 yılına kadar 200 milyar doları aşması bekleniyor. Üretilen oyunların yüzde 90’ının uluslararası oyun pazarında yer bulabildiği dijital oyunlar tasarımcılığının gençler arasında son zamanlarda oldukça popüler bir hale geldiği görülüyor. Pandemi ile artan dijital oyunlara olan ilgi her geçen gün katlanarak artıyor. Bu durum dijital oyun sektörüne olumlu yansıdı. Oyun geliştirici şirketler oyun yatırımlarını artırırken, abone sayılarında da artış yaşadıklarını açıkladı. AdColony’nin, Türkiye'nin mobil oyuncuları hakkındaki araştırmasına göre, Türk yetişkinlerin yüzde 79'u mobil oyun oynadığı anlaşılıyor. Türk mobil oyuncular, mobil cihazlarında günde dört saatten fazla zaman harcıyor. Bu durum yeni yatırımların da artmasına neden oluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, Mart ayında yaptığı açıklamada, uluslararası bir teknoloji şirketi ile nitelikli oyun geliştiricileri yetiştirecek bir "Gaming Academy" kurulacağını söyledi. Bu da yetkililerin de dijital oyunlara verdiği önemin ne denli yüksek olduğunun göstergesi olarak ortaya çıkıyor.
Yatırımların artması ile beraber istihdamın artması ise yeni üniversiteye başlayacak öğrenciler tarafından tercih edilmesine neden oluyor. Özellikle tercih dönemlerinde uzmanların önerisiyle birçok gencin dikkatini üzerine çekiyor. Dijital oyun tasarımı, oyun geliştirme alanında yer alır ve mevcut teknolojiler ile belirli kategorilerde ve mekaniklerde oyunlar üretmek anlamına geliyor. Hikâye, karakter, nesne, hedefler, kurallar ve seviye tasarımları bu alanda çalışacak birinin yapabileceği şeylerden sadece birkaçı olarak ortaya çıkıyor. Oyun tasarımı ile oyun geliştirme arasındaki fark da bu bölümü tercih edecek öğrencilerin bilmesi gereken bir süreçtir. Her ne kadar üniversitelerin ilgili bölümlerinde oyun geliştirme özelinde de dersler bulunsa da oyun tasarımı ve oyun geliştirme birbirinden farklı iki ve aynı zamanda iç içe alanları temsil ediyorlar.
Oyun tasarımcısı oyunun tüm creative / yaratıcı süreçlerinden sorumluyken, oyun geliştiricisi oyunun tüm teknik süreçlerinden sorumlu oluyor. Bu iki alan birbiriyle o kadar yakın çalışıyor ki bir kişi bu iki alanda da çalışmalarını yapabiliyor.
Ülkemizde dijital oyun tasarımı bölümüne sahip 2021 itibari ile 10 adet üniversite mevcuttur. Bu 10 üniversiteden 9’u vakıf üniversitesi olurken, 1 tanesi ise devlet üniversitesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu üniversitelerin hangisi olduğuna bakacak olursak;
Dijital oyun tasarımı bölümü olan üniversitelerin ilerleyen zamanlarda daha da artacağı düşünülmektedir.
Dijital Oyun Tasarımı bölümünden mezun olan bireyler için fazlaca iş bulma ve çalışma seçeneği söz konusudur. Bunları;
olarak sıralamak mümkündür.
Sonuç olarak dijital oyun bölümleri ilerleyen dönemlerde daha çok üniversitelerde yaygınlaşarak ilerleyeceği öngörülmektedir. Önü açık ve yenilikler açık bir sektör olarak dijital oyunlar bölümünün gelecek dönemlerde daha fazla talep alacağı düşünülmektedir.