ÇOCUKLAR VE SEÇTİĞİ OYUN ARASINDAKİ BAĞLANTIYA DİKKAT

Tarih: 21 Ekim 2021
Yazar: Yasin Yoğun
Grafikler: Burak Özçelik
Okunma: 936

Pek çok ailenin içine sinmeyerek de olsa izin verdiği, bazı ailelerin çocuklarını mutlu etmek için bir yöntem olarak kullandığı dijital oyunlar, kolay ulaşılabilirliği ve zamanı eğlenceli geçirme amaçları doğrultusunda çağımızın artık vazgeçilmez eğlence araçları arasında yer alıyor. Dijital oyun oynama yaşının hızlı ulaşılabilirliği ve günlük hayatta sık kullandığımız akıllı cihazlar sayesinde günümüzde alt yaşlara kadar indiği görülüyor.

Dijital oyunlar 0 İle 8 Yaş Döneminde Oldukça Önem Kazanıyor.

Oyun, çocukluk ve özellikle erken çocukluk olarak adlandırılan 0 ile 8 yaş döneminde oldukça önem kazanıyor. Çocuklar doğası gereği eğlenmek istiyor ve bu eğlenceyi de oyunlarda buluyor. Dünya genelindeki tüm çocuklar doğal ortamlarda gözlemlendiğinde oyunun çocukluğun eşsiz, tek merkezi faaliyeti olduğu rahatlıkla görülebilir. Tüm çocuklar herhangi bir rahatsızlıkları olmadıkça fırsat verilirse oyun oynuyor, oyun yoluyla dünyayı anlamlandırıyor ve çevreleriyle uzlaşmayı öğreniyor.

Pandemi Döneminde Dijital Oyunlar

Küçük çocuklar arkadaşları ile birlikte oyun oynamayı severler, ancak koronavirüs (COVID-19) pandemisinin patlak vermesiyle, arkadaşlarla oyun buluşmaları ve büyük gruplarla oyunlar ne yazık ki güvenli fikirler değildir. Fiziksel mesafe, kendimizi ve başkalarını korumanın sorumlu bir yoludur, ancak etraflarındaki dünyayı öğrenen ve akranlarıyla oyun yoluyla bağlantı kuran küçük çocuklar için özellikle zor olabilir. Ancak çocuklarınızın içeride kalması, aynı anda hem eğlenip hem de öğrenemeyecekleri anlamına gelmez. Evde bulunan süre içerisinde eğlenceli vakit geçirmek için dijital oyun oynamak alışkanlık haline gelmiştir.

Oyun Neden Önemlidir

Oyun, çocukların ve gençlerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyilik hallerini geliştirir. Çocuklar oyun yoluyla dünyayı ve kendilerini öğrenirler.

Ayrıca eğitim, iş ve ilişkiler için ihtiyaç duydukları becerileri de öğrenirler, örneğin:

  • Kendinden Emin olabilme
  • Özgüven
  • Etkileşim
  • Sosyal Beceriler
  • Bağımsızlık
  • Merak
  • Zorlu Durumlarla Başa Çıkmak

gibi farklı özellikler edinirler.

Çocuklar yapıları gereği hayal gücü yüksek olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların hayal gücünde yaşattıkları dünyayı oyunlar sayesinde ortaya çıkarma imkânları oluşmaktadır. Örneğin hayal ettiği evi inşa edebilmekte ve içerisini istediği gibi tasarlayabilmektedir. Çocuk dış çevresinde ya da ailesinde yapısı gereği ezik bir kimliğe bürünebilir. Aslında çocuk hayal gücünde bir süper kahraman olmak da isteyebilir. Çocuk süper kahraman olmak istiyorsa oynadığı oyunda süper kahraman olabileceği oyunları tercih edecektir. Bunun yanı sıra çocuk günlük hayatta şiddet unsurları ile karşı karşıya ise ya da şiddete meyilli ise oyunlardaki tercihi şiddet unsurları içeren oyunlar olacaktır. Çocuklar da yetişkinlerde olduğu gibi liderlik ruhlu yönetici ya da sorumluluk almayıp lider tarafından yönetilebilme vasıflarına sahip olmaktadır. Bu tür durumlarda ise çocuk bu vasıflarına uygun oyun seçmekte ya da kendine uygun karakterleri tercih etmektedir.

Paylaş