BÜYÜK ŞİRKETLERİN GÖZÜ DİJİTAL OYUNLARDA

Tarih: 3 Mart 2022
Yazar: Ahmet Selman Soyak
Grafikler: Burak Özçelik
Okunma: 637

Özellikle gençlerin hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olan mobil oyunlar pandemi ile etkisini kat be kat artırdı. Küresel mobil oyun pazarı araştırmasına göre 2020’de 98 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektörün, 2030’a kadar her yıl yüzde 11 büyüyerek 272 milyara çıkmasının beklendiğini açıkladı. Çinli reklam zekâsı teknolojileri şirketi SocialPeta’nın yapmış olduğu araştırmaya göre mobil oyunlara reklam veren şirketlerin sayısının 2 yıl içinde 70 bine ulaşması bekleniyor.

Araştırmadan elde edilen verilere göre, 2021'de mobil oyun pazarında yaklaşık 65 bin farklı reklam veren boy gösterirken, her ay ortalama 20 bin aktif reklam veren yatırım yaptı. Yılın ilk yarısının daha hareketli geçtiğinin belirtildiği raporda, 12 aylık süreçte reklam veren başına ortalama 588 reklam yayınlandığı, nisan ayının ise tek bir reklam verenin en çok reklam yayınladığı ay olduğu açıklandı. Bölgelere göre bakıldığında en çok reklam verenin bulunduğu Kuzey Amerika kıtası bir önceki yıla oranla yüzde 18,72’lik artış kaydederek birinci sıradaki yerini korurken, büyüklük açısından onu izleyen Avrupa ve Okyanusya kıtaları ile Güney Asya'da reklam verenlerin sayısının düştüğü görüldü.

Mobil oyunlarda gösterilen reklam içeriklerinin yüzde 86,01’ini videoların oluşturduğu belirtilirken, 2021 sonunda video reklamların önceki yıla kıyasla yüzde 73'lük artışla 5,6 milyona ulaştığına dikkat çekiyor. SocialPeta raporu, aynı zamanda reklam içeriklerinin ortalama yayında kalma süresinin, bir önceki yıla göre yüzde 87,9 artarak 32,5 güne ulaştığını gösteriyor. Reklamların sayısı da giderek artarak geçen yıla kıyasla % 200 artış görüldüğü dile getiriliyor.

Araştırma kapsamında 70’in üstünde ülkeden elde ettikleri verilere göre, küresel mobil oyun pazarında 3 ana trendin öne çıktığını söyleyen Constance Gao:

"Küresel pazardaki rekabet, reklamların sayısı ve CPM (etkileşim başına maliyet) arttıkça daha da yoğunlaşıyor. Video reklam içerikleri pazarı domine ediyor. Üçüncü olarak ise maliyet yükseliyor. Mobil oyunların ortalama CTR’si yıllık yüzde 29 bir düşüş ile ortalama yüzde 1,28 olarak kaydedilirken, Facebook'ta ortalama CPM 2021'de yüzde 34 arttı. ABD’de de ise mobil oyunların ortalama CPM'si 28 doları aştı ve bu değer 2020'nin ortalama istatistiğine göre yüzde 93'lük bir artışa tekabül ediyor. Yatırım yapacağınız alana dair maliyetleri bilmiyorsanız, reklam bütçesini belirleyemezsiniz. Bu da reklamların sorunsuz çalışmasını engeller ve verimsiz müşteri kazanımıyla faydadan çok zarar getirir.”

Paylaş