DİJİTAL OYUNLARIN İNOVATİF YÖNÜ

Bilgi teknolojileri alanında yaşanan teknolojik gelişmeler dijital oyunlar teknolojisine de direkt olarak etki etmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber dijital oyunların gelişime açık yanı görülmekte ve bu gelişime bağlı birçok farklı yönü ortaya çıkmaktadır.

Tarih: 21 Ocak 2022
Yazar: Yasin Yoğun
Grafikler: Burak Özçelik
Okunma: 618

Dijital oyun endüstrisinin 1940’lardaki başlangıcından bu yana oldukça gelişme gösterdiği ve yol kat ettiği bilinen bir gerçektir. Pandemi dönemi ile birlikte daha önceki gelişmelerin aksine büyük bir sıçrama kaydetmiştir. Son yıllarda sıklıkla duyulan inovasyon kelimesi reklamdan halkla ilişkilere, pazarlamadan ticarete kadar birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Türkçeye ''yenilik'' olarak tercüme edilen bu kavram aynı zamanda yaratıcı fikirlerin pratiğe dökülmesi ve ticari faaliyetlere entegre edilmesi anlamına gelmektedir. Günümüzde ise dijital oyunlardaki en büyük gelişmeler arasında;

  • Artırılmış Gerçeklik
  • Sanal Gerçeklik
  • Bulut Tabanlı Oyun
  • Yapay Zekâ
  • Blockchain

yer almaktadır.

Yukarıdaki inovasyonların detaylı açıklamaları ise şöyledir;

Artırılmış Gerçeklik
Akıllı cihazlar sayesinde entegre kamera ya da ekipman kullanarak oynanabilen bir oyun türüdür. Oyuncu kendi ekranına ve çevreye odaklanarak, ekranda çıkan çeşitli nesneler ile etkileşimli olarak oynanmaktadır.

Sanal Gerçeklik
Kendine özgü akıllı cihazlar ile oynanabilen bir oyun türüdür. Oyuncuya VR gözlükleri ve kulaklıkları sayesinde oyunun içerisindeymiş gibi oyun oynama deneyimi sunmaktadır.

Bulut Tabanlı Oyun
Bulut tabanlı oyunlar, bir kullanıcının oyun akışı yapmasına veya belirli bir cihaza dosya akışı yapmasına ve bu oyunların bu cihazlarda oynamasına izin veren bir çevrimiçi oyun biçimidir.

Yapay Zekâ
Dijital oyun programcıları, yalnızca zorluğu artırmakla kalmayan, aynı zamanda oyuncuların deneyimini taze tutan değişken bir oyun deneyimi oluşturmak için bu "düşmanların" kendi kendine öğrenmesini sağlamanın yollarını aktif olarak aradı. Programcılar bu taleplerini yapay zekânın gelişmesi ile birlikte sağladılar. Yapay zekâ (AI)'daki gelişmeler, geliştiricilerin yeni oyunlar tasarlarken taleplerine cevap veren en uygun inovasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

Blockchain
Oyuncular blockchain sayesinde oyunlardan satın aldıkları veya kazandıkları öğelerin gerçek mülkiyetine sahip olmakta, dijital varlıklarına gerçek ekonomik değer katarak blok zinciri sayesinde yararlanabilmektedirler.

Dijital Oyun alanında eğitim programlarının yaygınlaştırılması, özellikle üniversitelerde oyun tasarım bölümlerinin yaygınlaştırılması dijital oyunların inovatif yönde gelişmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle ciddi oyun yapımının özendirilmesi kronik işsizlik problemi olan ülkelerde önem arz etmektedir. Dijital oyunların kullanımı mobil cihazlara doğru kaymaktadır. Ayrıca dijital oyunlar yenilikçi fikirler sayesinde fiziki kopya yerine indirilebilir dijital kopya halinde tercih edilir hale gelmiştir. Bu nedenle mobil cihazlarda oynanabilen büyük veri kapasiteli oyunların tasarımına odaklanılmıştır. Dijital oyunların ürün yaşam eğrisi kısadır. Bu nedenle tasarlanan oyunların tanıtımı, satışı ve pazarlaması için oyuna uygun inovatif stratejilerin geliştirilmesi gereklidir. Dinamik ve teknolojik yeniliklerle birlikte sürekli dönüşen bir sektör olan dijital oyun sektöründe iş modelleri ve pazarlama olanakları olarak da sürekli yeni alternatifler ve fırsatlar ortaya çıkmaktadır.

Sonuç olarak dijital oyunlar bir süre önce atari salonlarında ve ulaşılması zor cihazlar ile oynanmaktayken günümüzde üst düzey teknoloji sayesinde artık daha ulaşır bir hale gelmiştir. Kısa bir süre öncesine kadar yetişkinler tarafından oynanabilirken yapılan inovatif çalışmalar sayesinde çocuk yaştaki kişilerin oynamasına, hatta okuma yazma bilmeyenlerin dahi oyun oynayabilmesine imkân sağlamaktadır.

Paylaş