Dijital oyunlar endüstrisi günümüzde popüler ve artık milyarlarca dolarlık bir ekonomiye sahip bir endüstri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dijital oyunlar insanların hayatına girdikten sonra teknolojinin de katkısı ile birçok yönden gelişim göstermiştir. Bu gelişim sayesinde iş hayatındaki insanlara dijital oyunlar kariyer imkânı sunmaktadır. Oyun oynamayı seven kişilerin birçoğunun aklında ise bu oyunların nasıl yapıldığı hakkında birçok düşünce yer almaktadır. Günümüzde birçok ülke üniversitelerinde artık dijital oyunlar bölümleri yer almaktadır. Bu bölümlerde verilen eğitimler ile dijital oyun endüstrisi için personel kazanımları sağlanmaktadır. Dolayısıyla dijital oyunlar alanında birçok kariyer seçeneği mevcuttur. Dijital oyunlar alanında kariyer sadece oyun tasarım alanında değil birçok konuda kariyer imkânı sunmaktadır.
Bu kariyer imkânları arasında;
olarak sıralamak mümkündür.
Dijital oyunların en önemli kısımlarından bir bölüm olan oyun tasarımcılığında amaç, oyunda yer alacak hikâyeyi, kurguları, karakterleri tasarlamaktır. Bu bölümde çalışacaklar süreç boyunca diğer geliştirici ekip çalışanları ile sürekli birlikte çalışmaktadırlar.
Bir yazılım geliştiricisi ve bilgisayar programcısı görevinin temel amacı oyun tasarımcısının vizyonunu oynanabilir ve kontrol edilebilir bir oyuna dönüştürmektir. Oyun tasarımcının yaptığı kısımların teknik yanını düzenlemektedir. Bu kişiler, programlama dillerini ve 'motorları' kullanarak oyunu geliştirmektedirler. Geliştiriciler, oyunların tasarımcıların öngördüğü şekilde çalışmasını sağlayan yazılımı tasarlarken, programcılar, oyun tasarımcılarının fikirlerini video oyun sistemlerinin okuyabileceği talimatlara dönüştüren kodu oluşturmaktadırlar.
Bir oyunun ses efektleri oldukça önemlidir. Oyunların ses düzeyleri oyunda kullanılacak sesler konusunda ses mühendisi devreye girmektedir. Ses efektlerini, ortam gürültüsünü temizlemek, arka plan müziğini ve dış seslere kadar bir oyunda duyduğunuz her sesi ortaya çıkarmak için bilgisayarları ve elektrikli ses ekipmanları kullanılarak tasarlanmaktadır. Ses, günümüzde oyun deneyiminin ayrılmaz ve büyük bir parçası haline gelmiştir. Bu nedenle ses mühendisi olmak kariyer fırsatları arasında yer almaktadır.
Oyunculara görsel olarak hitap edecek akılda kalacak karakterler yapmak oyun animatörü tarafından yapmaktadır. Video oyunlarını görsel olarak hayata geçirme yeteneği, oyun endüstrisinde giderek daha değerli hale gelmektedir. Animatörler, bir oyun içindeki karakterlerin hareketlerini ve davranışlarını görsel olarak temsil eden bir dizi resim oluşturmak için özel yazılım kullanmaktan sorumludurlar.
Oyun sanatçısı bir oyunun mümkün olduğunca gerçekçi görünmesini sağlamaya çalışmaktadır. Oyunun daha stilize durmasını ve oyundaki karakterler, yüzey, manzara gibi tüm görsel öğeleri geliştirmek oyun sanatçısının yaptıkları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Oyun endüstrisinin geliştirdiği oyunlar uluslararası boyuta varan oyun kitlesine ulaşabilmektedir. Oyunun farklı ülkelerdeki oyunculara pazarlanabilmesi için tercüme edilmesi gerekmektedir. Tercümanlar karakterlerin diyaloglarını çeşitli dillere çevirecek, çevirmenler ise talimatları ve belgeleri orijinal dillerinden değiştirecek ve böylece küresel olarak anlaşılacak oyunlar ortaya çıkmaktadır.
Oyunlar tasarlanıp programlıktan, ses düzenlemeleri yapıldıktan, oyunda yer alan diller tercüme edildikten sonra oyunda her hangi bir sorunun, takılmamın olup olmayacağı gibi konuların test edilmesi gerekmektedir. Oyunda yer alan komutlarının oyunda doğru çalışıp çalışmadığı, her hangi bir sorun olup olmadığı gibi konularla da oyun test uzmanı ilgilenmektedir. Oyun test uzmanının onayından sonra ise artık oyun, oynamaya hazır hale gelmektedir.
Sonuç olarak dijital oyunlar mesleki olarak birçok farklı seçenek sunmaktadır.