Yaz aylarının gelmesi ve okulların tatil olmasıyla beraber çocukların dijital oyunlara olan ilgisi iyice artmaktadır. Ailesi ile zaman geçirme fırsatı bulamayan çocuklar boş zamanlarını oyun oynayarak geçirmeye yönelmektedir. Çocuklar için vazgeçilmez oyunların başında ise çevrimiçi oyunlar gelmektedir. Çevrimiçi oyunlar güzel zaman geçirme aracı olduğu gibi dikkatli kullanılmazsa çeşitli sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bunların başında ise özel hayatla ilgili bilgilerin sıklıkla oyunlarda ki sohbet bölümlerinde paylaşılması gelmektedir. Çocuklar popüler olan çevrimiçi oyunları hem arkadaşlarıyla iletişimde kalmak hem de oyun karakterini geliştirmek için fırsat olarak değerlendirmektedir. Arkadaşlarıyla olan iletişimini çevrimiçi oyunlar üzerinden yapmak, bir süre sonra sonra normalleşmekte ve çevrimiçi oyunlar aracılığı ile tanıdığı kişilerle de bu sohbet kanalını kullanmaya başlamaktadır. Oyunlarda aynı ekipte olunması da oyun arkadaş bağlarını güçlendirmekte karşıdaki kişinin kim olduğu bilinmeden güven duyulmasına sebep olmaktadır.
Bazen çocuklar iyi niyetli olabilmekte tatil zamanlarında çekilen fotoğrafları, videoları ve bu tür özel hayatla ilgili bilgileri paylaşmaya eğilimli oldukları görülmektedir. Örneğin selfie paylaşımı yaparken bile mevcut konumunu paylaşabilmektedir. Bu tür durumlara maruz kalmamak için çocuğunuzla konuşmalı özel hayat ile ilgili paylaşımlar yapmasının zararları hakkında bilgi verilmesi önemlidir. Çocukla konuşurken bunun bir güvenlik riski oluşturduğunu kötü niyetli kişilerin bunu farklı şekillerde kullanabileceği onun anlayabileceği şekilde anlatılmalıdır. Kendisi ile ilgili bilgi isteyen kişilere hayır demesinin kötü bir şey olmayacağı, paylaşmak istemediği bilgileri kimsenin ona zorla paylaştıramayacağı konusu anlatılmalıdır. Gerekli durumlarda arkadaşlarıyla bir şey paylaşması gerektiğinde ebeveynlerine danışmadan paylaşmaması konusunda bilinçlendirilmelidir. Ebeveynlerin oyun içerisindeki gerekli filtreleme ayarlarını yapmaları özem arz etmektedir. Bunun yanında filtreler yeteri kadar güvenli olmayabilir. Online ebeveyn kontrollerinin veya filtreleme seçeneklerinin %100 etkili olmadığı bilinmelidir. Bu sebeple ebeveyn denetimi sürekli ve bireysel olarak yapılması gerekmektedir.
Evdeki masa üstü veya diz üstü bilgisayarların yanında taşınabilir cihazlardan olan tablet ve cep telefonlarından da çevrim içi oyun oynanabilmektedir. Bu sebeple taşınabilir cihazlarda da gerekli kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Çevrimiçi oyunlarda diğer oyunlarda olduğu gibi belirli bir süre kısıtlanması konulması önem taşımaktadır. Sosyalleşmeden uzak tutacak oyun bağımlılığına sürükleyecek derecede oyun başında kalınması oyun bağımlılığına davetiye çıkartmaktadır. Oyun bağımlılığı ile ilgili detaylı bilgiye Güvenli Oyna adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bunların yanında;
Çocuğun hayatında erken yaşlarda olumlu davranışlar oluşturmak için onun yaş seviyesine uygun şekilde sohbet ortamında çevrimiçi oyunların riskleriyle ilgili bilgiler paylaşılmalı rahatsız edici bir davranışla karşılaştığında zaman kaybetmeden aile büyükleriyle paylaşması konusunda çocuğu teşvik edilmesi gerekmektedir.